Kök Kanal Tedavisi

Türkiye’de Kanal Tedavisi

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

Diş ağrınız var mı? Diş çürümesinden daha büyük bir sorununuz olabilir. Dişinizin kök kanal tedavisine ihtiyacı olabilir. Diş hekiminin beceri ve deneyimi burada devreye giriyor. Kök kanal tedavisi, tedavi sırasında ve sonrasında yüksek kaliteli malzeme ve en son teknoloji kullanıyoruz .

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

Peki Kök Kanal Tedavisi Nedir?

Dişin merkezinde, diş hamuru olarak adlandırılan yumuşak bir alan vardır. Pulpa dokusu çeşitli nedenlerle (tedavi edilmeyen çürüme, dişte bir çatlak, sızıntılı dolgular, travma… gibi) enfekte olduğunda veya iltihaplandığında, dişi kurtarmak için kök kanal tedavisi uygulanır. Tetikleyici sebep ne olursa olsun, kök neden bakterilerin posaya nüfuz etmesidir. Kök kanal tedavisi sırasında hasarlı doku çıkarılır, kanal iyice temizlenir ve dolgu maddeleri ile doldurulur ve son olarak diş mühürlenir. Temel olarak doğal dişi çıkarmak yerine kurtarmak için bir yöntemdir.

Kanal Tedavisi Gerektiren Belirtiler Nelerdir?

Endodontistler Derneği’ne göre kök kanal tedavisi gereksiniminin en önemli belirtisi diş ağrısıdır. Çürüme veya enfeksiyon ilerlediğinde ve sinir dokusuna ulaştığında ağrıya neden olur. Bu ağrı gün boyunca azalabilir ve artabilir. Öte yandan, hamuru ilerleyen enfeksiyon nedeniyle öldüğünde ağrı kaybolabilir. Bu, enfeksiyonun iyileştiği anlamına gelmez.
Ek olarak, şişlik, dişte renk değişikliği, sıcak / soğuk yiyeceklere veya sıvılara duyarlılık, kök kanal tedavisi gereksinimini gösterebilecek diğer semptomlardır.

Kanal Tedavisi Ne Zaman Gereklidir?

Dişin sinirlerinin çıkarılması gerektiğinde veya radyografik (X-ray) muayenesi pulpada hasar meydana geldiğini gösterirse, kök kanal tedavisi gereklidir.

Adım Adım Kanal Tedavisi

Adım 1: İlk adım, kök kanallarının şeklini belirlemek ve bir enfeksiyonun yerini belirlemek için bir X-ışını almaktır.

Adım 2: Sorunlu bölgeyi uyuşturmak ve olası ağrıyı gidermek için lokal anestezi uygulanır.

Adım 3: Sorunlu dişin pulp odasına ve kök kanallarına erişilir.

Adım 4: Çürümüş doku, hamur odası ve kök kanallarının temizlenmesi yoluyla dişten çıkarılır.

Adım 5: Hamur odası tamamen temizlendikten ve kurutulduktan sonra, kök kanal dolguları ile doldurulur.

Adım 6: Diş kalıcı bir dolgu ile kapatılır.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Bir kök kanal tedavisi bir veya daha fazla seansta tamamlanabilir. Her vakanın kendine özgü koşulları ve komplikasyonları olduğundan dişin durumuna bağlıdır. Enfeksiyonu problemli dişten tamamen çıkarmak için birden fazla seans gerekebilir.

Kanal Tedavisine Alternatif Var Mı?

Kök kanal tedavisi uygulanmazsa, enfeksiyon etrafa yayılabilir ve daha büyük sağlık sorunlarına neden olabilir. Kanal tedavisi için tek alternatif sorunlu dişin çıkarılmasıdır. Bu alternatif ağızda bir diş kaybı anlamına gelir ve yapay bir dişle değiştirilmesi gerekebilir.